borelemzések

Pinot gris 2016
"Érlelt, ízgazdag, vastag, mégis lendületes, kimondottan egyedi szürkebarát, nem csak a különlegességek kedvelőinek..."
Borsmenta, 2018 szeptember 

"Fűszeresség és kis kövesség jön elő az illatban, ízben pedig birs, körte, kis csonthéjasság, tartalmas, komplexebb tétel, húsos korty, őszibarackkal a végén."
Wine is Fine blog, 2018 szeptember 

"A Villa Tolnay szürkebarátja amellett, hogy finom, száraz, rendkívül jó savgerinccel és aromával rendelkezik, egy kicsit játékos is. Ugyanis banánillata van. Viccesen hangzik, de tényleg erőteljesen dől belőle a déligyümölcs. Ízében már nem, ott már hozza a fajtajelleget, de az illata egészen elképesztő. Ilyet máshol tuti nem találni. Elképzelhetőnek tartom egyébként, hogy aki eddig ódzkodott a fajtától, pont ennek hatására választ majd máskor is szürkebarátot."
Borvidék mánia, 2017 július 

Olaszrizling Tavasz 2017
"Ez a bor a pince reduktív olaszrizlingje, egyfajta kiindulópont. A magunk részéről a továbblépést sem sürgetjük, annyira a helyén van minden: feszes savak, finom gyümölcsök, tartalom, ásványos karakter. Bárhol megállja a helyét."
We love Balaton, 2018 július 

Rajnai rizling Tavasz 2017
"Lágy, kellemes gyümölcsökkel teli illat, hárssal, egy cseppnyi mézzel. Citrusok, szőlő íze, ízében is ott a méz és az oly jellemző petrolosság. Kellemes, Balaton íz, ásványosság."
Nobilis borblog, 2018 július 

Kéknyelű 2013
"Ez a bor is bizonyítja, hogy a kéknyelűnek jót tesz a 2-3 éves érlelés. Visszafogott aromatika, és inkább a gömbölyű, telt stílus, pár gramm maradékcukorral (picit több savat elbírna a dolog). Érett nyári gyümölcsök sorakoznak benne, a hordós jegyekkel szépen összesimulnak, jól csúszik."
Forbes, 2018 július 

"Illatában zöld növények, lágy fehér húsú gyümölcsök. Nagyon szép sós, tufás ásványosság. Ízében citrusok, őszibarack és ásványosság, sós és minerális jegyek. Szép feszes szerkezet. A hétvégén újra kóstoltuk és mindenkit levett a lábáról."
Nobilis borblog, 2017 szeptember 

Sauvignon blanc "Amphora" 2015
"Érett fehér és sárga húsú gyümölcsöket, mézet, szárított és friss virágokat hoz az illat egy kevés füst és grillázs kíséretében. Szépen nyílik a pohárban, idővel őszibarack, pici széna, kandírozott narancshéj tűnik fel. Telt, vállas, de kerek bor, széles, szilárd tartású savakkal, egy kis krémességgel, a háttérben meghúzódó hordóval. Érett barackfélék, körte, méz, pici grillázs, minimális édesfűszer, a pedig háttérben zöldalma, zöldfűszer, kamilla és egy csipet só színezik. A fajta tipikus jegyei csak nagyon halványan jelennek meg, ez a bor másról szól. Textúrája és ornamentikája is különleges."
Borrajongó blog, 2018 május 

"Citrusos, gyógynövényes, zöld növényes illat. Zöldalma, némi sárgabarack, lágy keleti fûszerek. Teljesen eltérő a szokványos sauvignon blanc-októl, az amforától kerekebb, lágyabb tétel, amely tökéletes párosítás több ételhez is."
Nobilis borblog, 2017 szeptember 

Cabernet franc 2016
"Közepesnél mélyebb rubinszín gránátalmás árnyalattal. Intenzív, pikánsan fűszeres illat meggyes, földes és toastos jegyekkel. Telt, gazdag és érett a korty, melyben a tanninok is érettek és szépen integrálódtak. Ízében is gazdag és érett gyümölcsösség, jó struktúra és hosszú utóíz jellemzi."
VinCE magazin, 2018 március

Olaszrizling Panoráma 2015
"Ezüstös-zöldes szín, fejlődő, némi palackos érleltséget is mutató, fehér húsú gyümölcsöket idéző illat. Ízében feszes, jól strukturált, összetett, alkoholban gazdagabb tétel. Zamatos, finom ízű, enyhén sós, ásványos, jó hosszúságú bor kis kesernyével."
VinCE magazin, 2018 március

Vörös a hegyről – Villa Tolnay "C" Cuvée 2016
"Ambiciózus bor, mégis szinte hiánymentesen teljesíti, amit vállal. A természetesség dacára mentes a bizonytalanságoktól, profi és közízlés-közeli, mégis őszintének hat. Aktuális havi árán kellemes vétel, de a magasabb polci árat sem érzem indokolatlannak."
Borrajongó blog, 2018 február 17. 

5 bor, 3 borkategória – ez az olaszrizling éve
Az ajánlott tételek között a 2010-es Villa Tolnay Olaszrizling: "Szép, kifinomult, fejlett illat. Kortyolva már lehet tippelni a korára, de abszolút jó kondiban van, szép savak tartják, és érett fajtajegyek is vannak még mellettük bőven."
Forbes, 2018 február 1. 

Rajnai Rizling 2016
"A korty kecses, sima és kellően részletezett. Szép struktúra, ahol mégsem a komplexitás nyűgözött le, hanem a közel tökéletes sav-cukor egyensúly. Szépen ásványos, köves és mandulabeles ízű lecsengés megkoronázza a kortyot. Pár év fektetést már most simán megítélnék neki, de tapasztalva egyes Villa Tolnay borok kiváló érlelhetőségi képességeit, akár egy hosszabb távú próbára is érdemes lehet beruházni ezzel az évjárattal!"
Borbíróság, 2018 január 18. 

Csobánci különlegességek - Villa Tolnay 2016-os szortiment
"A kóstoló után úgy gondolom hogy igen szép, letisztult szortimenttel rendelkezik a pincészet, nincs olyan tétel, amely valamilyen komolyabb kivetnivalót hagyna maga után. Ha egy komolyabb tételhez jutnátok a pincészettől, érdemes megfontolni, hogy rögtön megbontsátok-e vagy érdemesebb eltenni néhány évre, hiszen számos tétel komoly potenciált hordoz, amelyet újra és újra megkóstolni felejthetetlen élmény lehet."
Kóstolom, 2017 december 

Sauvignon Blanc Tavasz 2017
"Határozott fajtajelleg az illatban, csalán, bodza, zöldalma, lime. Ízében a citrusos aromák és a határozott, de intelligens savak dominálnak. Telt, krémes a korty, a citrusos gyümölcsösséget ásványok keretezik."
Gusto, 2017 december 

Rajnai Rizling 2015
"Koncentrációnak nincs híján, gömbölydedebb, teltebb karakterű bor, finoman adagolt, de érezhető hordóval, picit melegítő alkohollal. Ízében édes citrusok, érett fehér húsú gyümölcsök, fűszerek, halvány sósság."
Borrajongó blog, 2017 október 

Hárslevelű 2009
"Intenzív ásványos (bazalt), sárgabarackos illat. Lágy fűszeresség. Játékos sav, remek szerkezet. Körte, sárgabarack, töppedt szőlő, lágy keleti fűszerek."
Nobilis borblog, 2017 október 

Zöldveltelini Tavasz 2016
"Kristálytiszta, neutrális illat, amely citrusokról, egresről, körtéről és ásványokról szól. Citrusok, sok zöld alma, kivi és sós lecsengés. Most, fiatalon a gyümölcsökkel hódít, de érleltebben is szívesen kóstolnám, amikor a terroir jobban előtérbe kerül."
A bor meg én blog, 2017 szeptember 

Primus rosé 2016
"Hamvas Béla cuppogva mondaná, hogy hegyi rozé. Már illatában is különös, igazi Cabernet. Nem azt a túl illatos és általános gyümölcsös rozét kapjuk, hanem egy feketeribiszkés, ásványos, hosszantartó illatú és ízû könnyû bort, aminek komoly mondanivalója van. Igazi badacsonyi."
Vehir.hu, 2017 augusztus 

C cuvée
"Közepesen intenzív, merlot hangsúlyos illat. Szeder, áfonya, lágy fûszerek, némi rumos meggy. Fekete bogyós gyümölcsök, lágy fûszerek. Szép szerkezet, komplex íz, magas minőség. Nagyon ajánlott!
Nobilis borblog, 2017 szeptember 

Zöldveltelini Nap 2016
"Trópusi gyümölcsös, citrusos illat, érett szőlő íze, citrusok, lágy vanília."
Nobilis borblog, 2017 szeptember 

Ilyen pazar egy borvacsora a Villa Tolnay-nál!
"A házigazdával, Nagy Lászlóval már egyeztettünk, hogy Zöldveltelini lesz a program váza, így kiemelt lelkesedéssel vártuk az estét. Az pedig külön várakozással töltött el, hogy a borokat Laci felesége, Bea által komponált 4 fogásos vacsora kísérte. Korábban, amikor vacsorákkal egybekötött borkóstolón vettünk részt, megállapítható volt, hogy az ételek és a borok ritkán kerültek egyensúlyba, gyakran a konyha vetélkedett a borokkal. Itt egyik tételnél sem volt ez elmondható, az est folyamán a borok és a fogások folyamatosan egyensúlyban voltak. Ehhez csak gratulálni tudunk Beának és Lacinak!"
Nobilis borblog, 2017 augusztus 

Olaszrizling Tavasz 2016
"Közepesen intenzív, barackos, almás, trópusi gyümölcsös illat, lágy mandulával, sós ásványokkal. Barack, trópusi gyümölcsök, citrusok, mandula kesernyéje. Nagyon jó üdítő, bármikor!"
Nobilis borblog, 2017 augusztus 

Olaszrizling 2015
"Fehér húsú gyümölcsökkel teli illat. Lágyan pörkölt fásság, tavaszi virágok, fûszerek. Barack, alma citrusok. Sós ásványosság, mandula, lágy toastosság, vanília. Komplex tétel."
Nobilis borblog, 2017 augusztus 

Pinot gris 2016
"A Villa Tolnay szürkebarátja amellett, hogy finom, száraz, rendkívül jó savgerinccel és aromával rendelkezik, egy kicsit játékos is. Ugyanis banánillata van. Viccesen hangzik, de tényleg erőteljesen dől belőle a déligyümölcs. Ízében már nem, ott már hozza a fajtajelleget, de az illata egészen elképesztő. Ilyet máshol tuti nem találni. Elképzelhetőnek tartom egyébként, hogy aki eddig ódzkodott a fajtától, pont ennek hatására választ majd máskor is szürkebarátot."
Borvidék mánia, 2017 július 

Rajnai rizling 2015
"Õszibarackos, narancsvirágos, krétás illat, plusz némi vanília. A sav, a maradékcukor, a test ritkán tapasztalható egyensúlyt mutat. Csiszolt és kulturált - az egyik legszebb magyar bor."
Gault&Millau / A Művelt Alkoholista, 2017 május 

"A fát egyértelműen érezni, de nem uralkodik. Szép egyensúly, kerek korty kellő lendülettel. Komplex és koncentrált."
Gault&Millau / A Művelt Alkoholista, 2017 május 

Sauvignon Blanc Tavasz 2016
"Citrusos, trópusi gyümölcsös, fűszeres. Szépek a savak, van tartalma és lendülete, bevezetése, tárgyalása és befejezése."
Borrajongó blog, 2017 július 

"Visszafogott illatában előbb gyümölcsösség (őszibarack), aztán ásvány, leghátul bodza. Telt, krémes korty, összetett ízélmény, ásványos lecsengés."
Gusto, 2017 május 

Chardonnay 2015
"Édes citrusok, egy kis trópusi gyümölcs, édes fehér húsúak, banán, fűszerek és egy kis fa érezhető orrban és szájban egyaránt."
Borrajongó blog, 2016 július 

Chardonnay 2014
"Visszafogott hordózás, pici vaj, toast-os jegyek, érintésnyi füst, érett őszibarack, alma, citrusok."
Borrajongó blog, 2016 július 

Zöldveltelini Tavasz 2015
"A tesztelők olyasmiket mondtak róla, hogy sűrű és olajos, izgalmas, sós, lime-os, füstös. Az ízorgia és a meglepetés ereje végül egészen az ezüstéremig repítette őket a tesztünk során."
We love Balaton, 2016 május 

Zöldveltelini 2015
"A házigazda, Nagy Laci Zöldveltelinit mutat, de nem a szimpla fajtából. Ő általában nem a legegyszerűbb megoldások híve, folyamatosan nézelődik, ismerkedik, ötletel és kísérletezik. Ezt a szőlőt a szüret után hat napig héjon áztatták 2 és 4 fok közötti hőmérsékleten, majd préselték, ülepítették. A bor hordóban erjedt, és még mindig finomseprőn van, elképzelhető, hogy még egyszer felkeveri. Még három hónapig hordóban marad, de palackozás után is sokat kell még rá várni, csak 2017. áprilisában kerül piacra. Összesen 3000 liter készül belőle, és már most vannak rá előfoglalások."
Hordóminta cikk 1. részHordóminta cikk 2. rész, ÉszakiPart.hu, 2016 április 

Rajnai Rizling 2008
"Elegáns, érett rajnai rizlingre jellemzo petrolos jegyek, ásványok az illatban. Komoly szerkezet, tömör, hosszú bor. Még szépen van benne erő. Jó íz, almával és körtével. Szép és még mindig izgalmas bor."
Borászportál, 2016 június 

"A vakkóstolásnak köszönhetően nem tudtuk, hogy merre járunk térben és időben, a sokszor lesajnált 2014-es évből is találtunk izgalmasat, és a sor végi 2008-as igazi meglepetés volt. Érett, petrolos illat, virágokkal, citrussal és hordófűszerrel. A korty nem teljesen száraz, a szép savaknak köszönhetően feszes. Kedves gyümölcsösség édesfűszerekkel - bátran letagadhat a korából."
Borsmenta, 2016 március 

Zöldveltelini 2010
"Érett, füstös, diós, grillázsos, zöld olívás illat, érett citrusos, propoliszos ízvilág."
A Borrajongó, 2015 december 

Névtelen cuvée 2009
"70% cabernet sauvignon és 30% merlot. Szeder, áfonya, gyógynövények és édesfűszerek, kis süteményes jelleg. Sima, selymes korty, közepes teste jól elnyeli a 15% alkoholt is. Jó bor, ráadásul az ára is baráti."
A Borrajongó, 2015 november 

"Nagy meglepetés volt... Szép hosszú egyensúlyban lévő bor. Különleges tétel, jó látni, hogy ilyet is lehet készíteni Badacsonyban."
A bor nem alkohol blog, 2014 április 

Magnus 2011 (Merlot)
"Édes piros bogyós és erdei gyümölcsös, meggyes, szedres, málnás, finom fűszerekkel, kissé tapadós finomszemcsés tanninnal. Fiatalnak tűnik, de ígéretes."
A Borrajongó, 2015 november 

"Intenzív, nagy tartalmat ígérő illat. Érett fekete bogyós gyümölcsök, szilva, füge, datolya, lekvárosság. Sok-sok feketebors, fahéj, szegfűszeg. Idővel füstösség és földes jegyek is megjelennek. Téli esték jó kísérője."
Vinoport, 2015 augusztus 

Primus 2009 (Cabernet sauvignon)
"Földes, fűszeres, savanykás fekete bogyós gyümölcsökkel, lendületes savakkal, kicsit tapadós tanninnal, emelkedett alkohollal."
A Borrajongó, 2015 november 

Rajnai rizling 2007
"Érett illat, petrol, érett sárga húsú gyümölcsök, pici fűszer, viasz, aszalt őszibarack. Telt, vastag, olajos, teljesen betölti a szájüreget, savai jól tartanak, kicsit szeszes, de gazdag és hosszú. Ízében érett sárga húsú gyümölcsök, propolisz, méz, vanília, fűszerek, pici só. Szépen érett magyar rajnai."
Borrajongó blog, 2016 február 

"Sötét citromsárga szín, izgalmas, intenzív, sokrétű, buja illat, melyben már komoly petrolosság is érezhető. Rendkívül koncentrált, érett, ereje teljében lévő, szép bor, hanyatlásnak nyoma sincs. Utóízében kis kenyérhéjas, kalácsos jegyek. Nagyjából most lehet a csúcson és még egy darabig ott lesz."
Borászportál, 2015 október 

"Hoppá, szépen érett magyar rajnai. Ilyenhez nem sok szerencsém volt eddig. Igaz a 10-es vibrálást nem közelíti meg (Nekem a legkedvesebb hazai rajnaim volt ez a darab), de fajtajelleges zamatos, finom mandulás sütis ízével engem nagyon megfogott. A nap második legjobb bora és a legjobb hazai."
Borrajongó blog, 2015 október 

"Sötétebb, kissé opálos szín. Illatban határozott vajasság, petrol és méz. Ízben egyből a mézes-vajas kalácsra asszociálok, mellette édes, érett, tercier aromák. Kandírozott citrus, gyógynövények, avar, ásványosság. Ízben talán fanyarabb, mint illatban, de nem zavaró, éppen hogy frissebbé teszi. Most már kerek savak, kis cseresség, a maradékcukor pont jó, az alkohol melegíti. Koncentrált és komplex, hosszú lecsengéssel, most a csúcsán."
Borravaló, 2015 október 

Zöldveltelini Hold 2013
"Finom fűszeresség (fehérbors), neutrális fehér húsú gyümölcsösség, kis citrusosság és érintésnyi őszibarack határozza meg az illatot. Hűvös stílusú, egyenes kortyvezetésű, sima felületű bor, csiszolt savakkal, pici krémességgel. Ízében citromvelő, lime, fehér húsú gyümölcsök, fehérbors, körte, egy csipetnyi só."
Borrajongó blog, 2016 január 

"Halvány zöldessárga szín. Visszafogott, de tiszta, zöld almás, kicsit fűszeres illat. Ízben jó teltség, lédusság, barackos, érett almás ízvilág. Jól elkészített, ízes, finom zamatú bor."
VinCE Magazin, 2015 július 

Rajnai rizling Tavasz 2014
"Tiszta, intenzív illat. Az ásványosság dominál a borban, de előbukkan a rajnai jellegzetessége. Száraz, dinamikus, élénk és dús savak, ropogósak. Krémes, enyhe hordó érezhető. Elegáns."
Szigi és Bumbi borblogja, 2016 január 

"Felismerhetően rieslinges: édes őszibarack, citrusok, kis fűszer, egy érintésnyi méz. A vártnál testesebb bor, jó savakkal, kis krémességgel, hosszú lecsengéssel."
A Borrajongó, 2015 július 

Olaszrizling Tavasz 2014
"A citromsárga színű bor illata üde, az illat tónusa alapvetően édeskés, benne a körtés, almás, gyógynövényes jegyek mellett gazdag fűszeresség és sósság jelenik meg. Kóstolva az ásványos sósságot, aszalt gyümölcsös, gyógynövényes, körtés, almás asszociációk kísérik. A szerkezet szép, az alkoholtartalom visszafogott, az élénk savak kis játékosságot visznek a kortyba. Kellemes, élettel teli bor, izgalmas gyümölcsösséggel. Bátran tölthetjük minden fehérbor kedvelőnek."
Borsmenta, 2016 január 

"Friss, jó savú, viszonylag egyszerű, zöldalmás, citrusos, pici zöldfűszerrel színezve."
A Borrajongó, 2015 december 

"Jól definiált és kellemes fehér húsú gyümölcsös, zöld fűszeres, golden almás, őszibarackos, virágos jegyeket mutat. Golden almás gyümölcsösségét kakukkfüves, oregánós fűszeresség és finom sósság teszi izgalmassá, a lecsengése pedig kellemesen fanyar."
A Borrajongó, 2015 július 

Napból Holdat - Villa Tolnay Zöldveltelini-trilógia
"Én is ezt vittem, háromszor, mindig tetszett; egyszer ráadásul a félelmetes osztrák rokonság közvetlen szomszédságában kóstoltam (Bernhard Ott 2014), és akkor sem bőgött le. Komplex, koncentrált, jobb pillanataimban elegánsnak ható bor. A kis fedettség ellenére a fajta fűszeressége és virágossága is jól érvényesül. A korty enyhén krémes és határozottan húsos. Olajos, izgalmas textúra. Az ízben megjelenő őszibarack - számomra legalábbis - rajnait idéz. A végén kellemes fanyarság, minimális cseresség."
Gault&Millau / A Művelt Alkoholista, 2015 június 

Chardonnay 2013
"Édes fűszeres, érett gyümölcsös, vaníliás, marcipános, körtés, őszibarackos illat, amelyben egy kevés trópusi gyümölcs is felüti a fejét. Érett gyümölcsös, édes almás, érett citrusos, enyhén trópusi gyümölcsös, fűszeres ízében egy csipet só is feltűnik. Mintha egy kis maradékcukor is lenne a borban, ez még gömbölyűbbé teszi."
A Borrajongó, 2015 december 

"Édes gyümölcsös és fűszeres aromatika, testes, enyhén krémes, őszibarack, édes alma, szegfűszeg, vanília, pici puncs."
A Borrajongó, 2015 december 

"A Hónap bora! Közepesen intenzív sárga szín. Érett, gazdag gyümölcsösség és jó komplexitású illat körtével, őszibarackkal, vajas és fás jegyekkel. Telt, koncentrált, zsíros textúrájú és harmonikusan strukturált, nagyon jól elkészített bor. Értő hordóhasználat és hosszan megmaradó ízek."
VinCE Magazin, 2015 június 

Névtelen cuvée 2008
"Mély és érett illat. Erdei gyümölcsök és egy kis fás jelleg. Száraz, savai élénkek, elviselhető markáns tanninok, enyhe alkoholosság, közepes test. Ízében a merlot érett gyümölcsössége összhangban a cabernet sauvignon pikáns és kesernyés fűszerezettséggel. Fél órás levegőzés után még inkább édeskés lett, kevés csokoládé. Közepes lecsengése áfonyás. Kellemes meglepetés. Szép formában, 8 évéből letagadhatja minimum a felét és akár hosszabb érlelési potenciál is benne van. Nem számítottam ilyen tartalmas, érett és tüzes borra erről a borvidékről."
Szigi és Bumbi borblogja, 2016 május 

"Szilvás, meggyes, erdei gyümölcsös, enyhén fűszeres, élénk savakkal, kissé tapadós és érdes tanninnal."
A Borrajongó, 2015 december 

"Mert minden, ami fontos, név nélküli; minden, ami lényeges nem megnevezhető. Mert a név csak úgynevezett címke, és a címke sajnos determinál. Ugyanakkor az, ami túl van minden műfaji határon, nem megnevezhető és nem felcímkézhető. Mert egyedi és hasonlíthatatlan. Tehát névtelen."
We Love Balaton, 2015 május 

"A gránátszínű bor illata visszafogott intenzitású, benne finoman aszalt, propoliszos tónusú bogyós gyümölcsöket és avart érzünk. A kompozíció fejlett, érett állapotában is eleganciát mutat. A telt testnek és a mérsékelt, közepes alkoholtartalomnak még mindig képesek tartást adni a savak. A finomszemcsés tanninok beépültek. Az aromatika a hosszú palackos érlelésnek köszönhetően integrált, egyszerre érezhető benne a gyümölcsösség, a hordó és a mineralitás, de egyik sem lép a többi elé. Hosszú, étcsokoládés lecsengéssel búcsúzik a bor."
Vinoport, 2015 január 

Badacsony már tudja!
"Talán ez volt a pillanat, amikor mindenki felfigyelt a badacsonyi rajnai rizlingre. Pedig akkor már a piacon volt Nyári Ödön a Szent György hegyről és a Villa Tolnay is. Az utóbbi volt a számomra az a pince, aki évek óta az igazán tökéletes, jól értelmezett rajnai rizlinggel jön piacra. Fajtajelleges aromákkal, belecsempészve a Badacsony ásványosságát és kihozva a rajnai igazi erejét, a szép savakat. Arról nem is beszélve, hogy hosszú potenciállal bírnak ezek a borok."
Borászportál, 2015 március 

Rajnai rizling 2013
"Versenyben lehet a legjobb magyar rajnai címért. Az illat intenzív, harapnivalóan gyümölcsös, és frissítően hűvös. A nem teljesen érett fehérhúsú őszibarack-körte-lime tengelyen mozog. Zamatos, húsos korty, vibráló, érett savakkal."
Gault&Millau / A Művelt Alkoholista, 2015 március 

Fajtáktól válik meg, de újakat is telepít a Villa Tolnay
"A pince nagyon profi, egységes koncepció, stílus jellemzi, mindez jövőbe mutató, hosszú távú gondolkodással párosul. Hozzáértés, mind a tulajdonos, mind a szőlészeti-borászati munkáért és az értékesítésért felelős csapat részéről. Nagyon ritka ez az örömteli egység. A 2013-as borok egyike sem okozott csalódást, egységes, koncepciót sugalló tételek, melyben a borász tudja, hogy mit szeretne a borokkal közvetíteni és az sikerül is neki, át is jön a boraiból a pince irányvonala. Bárki bátran emelje le a boros polcokról bármelyik tételt, ahol csak meglátja."
Borászportál, 2015 január 

Villa Tolnay / 2013-as premier
"Évek óta a Balaton északi partjának legmegbízhatóbb pincéjéről van szó. Technológiailag makulátlan, fajtajelleges, modern, egyensúlyos borok, fölösleges, öncélú sallangok nélkül. A borokról ordít, hogy nem elefántcsonttoronyban készíti őket valaki, egy elveszett csobánci pincében, hanem komoly nemzetközi kóstolóélmények, rendszeres utazások inspirálják a borok készítését. Ez országos viszonylatban sem mondható el sok hazai pincéről."
Táncoló Medve, 2015 január 

Tíz év tanulságai: Villa Tolnay 2013-as premier
"Tíz éve készít bort a Villa Tolnay a Csobánc-hegyen, ennek alkalmából a 2013-as, hamarosan debütáló borokon keresztül néztünk be múltba és jövőbe. Nem lesz oka panaszra a balatoni borok kedvelőinek."
Bor.Mandiner.hu, 2015 január 

A NAP, a HOLD és a FÖLD vonzásában
"A pincészet egy különleges húzással lepte meg a borait, s elsősorban a zöld veltelinit kedvelőket. Az alap, reduktív Tavasz-sorozat mellett egy hordós iskolázású trilógiával is kijönnek a 13-as évjáratból."
Metropol, 2015 január 

Villa Tolnay 2013 évjárat-bemutató
"Zöldveltelini Hold: Éjszakai szüret, 18 órás áztatás, préselés, majd 24 órára tartályba, utána 750 l-es Stockinger-hordóba került, rendszeres seprőfelkeverés mellett érlelődött. Az illat sokkal kifejezőbb, almás-fűszeres, a korty a hibátlan struktúra mellé nem kevés élvezetet is hoz, szép és gazdag a gyümölcsösség, tart a sav, se a hosszra, se a kortyvégi szeszdominanciára nem lehet panaszt tenni. Egyenesen 7 pontig fokozza a Nap szépségét, kiváló magyar zöldveltelini született."
Borrajongó blog, 2015 január 

Rajnai rizling Tavasz 2013
"Közben kértem egy pohárral a ház borából, a Villa Tolnay 2013-as rajnaijából, és hát húha... ...már az asztalt csapkodtam örömömben. Finomseprőn tartott, gazdag íz, egy kevés maradékcukor, szép, kerek savak, kellő mennyiségű alkohol. Rögtön megbeszéltük, hogy akkor ebből egy kartonnal, karácsonyra."
Egy nap a városban blog, 2014 december 

Positive Vibration: Villa Tolnay borok a Kalamárisban
"A Kalamáris Borbisztró és Vinotéka csapata pincéket szemel ki és mutat be, lehetőség szerint a borász, a borok megálmodójának aktív részvételével. Jómagam a csobánci Villa Tolnay Borház bemutatkozását is egy kihagyhatatlan alkalomnak gondoltam, szerencsére újfent nem csalódtam. A birtok borait Nagy László birtokigazgató mutatta be, és az első fél órában még az esemény beszélgetőpartnere, Szabó Zoltán sem nagyon jutott szóhoz. Nagy szó ez, itt már éreztük, hogy fajsúlyos dolgokkal fogunk találkozni!"
Pécsi Borozó, 2014 november 

Olaszrizling 2013
"A szalmasárga színű bor illatában a fűszeresség mellett puha, barackos jegyek lépnek fel. Bár a kóstoláskor egyenes, határozott savakkal találkozunk, ez nem fogja vissza a bor testének, beltartalmának érzetét, engedi érvényesülni a kerek összképet. Az aromatika a pörkölési zamatok mellett őszibarackot, körtét és ásványosságot mutat, az alkohol a kompozíciónak megfelelő."
Vinoport, 2014 szeptember 

Olaszrizling 2010
"Sötét citromsárga színű a bor. Az illat magabiztos fellépésű és telt, benne megmutatkoznak a palackérés következtében kialakuló propoliszos tónusok. Az egységet mutató illatvilágban ezen túl az ásványosság, a körte és a fehér húsú barack tűnik meghatározónak. Kóstoláskor érezzük, hogy a savak adta lendület a domináns szerkezeti elem, emellett ugyanakkor stabilan és kifejezően ott állnak az illatban már tapasztalt aromák, citrusokkal kiegészülve."
Vinoport, 2014 szeptember 

Villa Tolnay összes
"Pár hónappal ezelőtt a badacsonyi Villa Tolnaytól kóstolhattam meg mindent, ami ma a pincénél elérhető. Izgalmas sor volt, sok érett borral, melyek a badacsonyi fehérek érlelhetősége kapcsán igen sok kérdést vetnek föl. Összességében máig azt gondolom, hogy a Philip Oser vezette borászat az egyik legmegbízhatóbb pont a Balaton körül. Modern, nemzetközi szinten is szerethető borok, melyet egyértelműen világlátott emberek elvárásai szerint készítenek a pincénél."
Táncoló Medve, 2014 június 

Rheingold 2006
"Buja illat, tiszta és egyáltalán nem koros jegyekkel, sok déli gyümölccsel, tisztán. Ízre harapható gyümölcsösség. Példás egyensúly, mely a legjobb tokaji késői szüretelésű borokkal is versenyre kelhetne. Intelligens, nem a paraméterekkel, hanem a harmóniával, az eleganciával hódít. Krémes, hosszú, vitális savú, nagyon jól iható badacsonyi édes bor."
Táncoló Medve, 2014 június 

Rajnai rizling 2010
"Egy országosan lesajnált évjárat nagyon komoly bora került a poharamba. Nyitó illatában tűzkő és egyéb ásványok, valamint kamilla virágzat és egyéb virágok jelennek meg. Ahogy nyílik, pörkölt magvak, citrusok, zöld alma veszik át a vezető szerepet. Később őszibarack, pici propolisz, virágpor. Rendkívül tiszta, feszes szerkezetű anyag, élénk savakkal, teste és a közepes pluszos alkohollal. Szépen kitölti a szájat. A pici maradékcukor miatt egyensúlyos a bor. Az ízben érett őszibarack, kamillatea, grapefruit, szőlő, körte, birs uralkodik. A nagyfokú mineralitás teszi egészen egyedivé. Szép, egyensúlyos bor, közepesen hosszú lecsengéssel. Komoly bor."
A bor meg én blog, 2016 január 

"Egy legendássá vált rajnai 2010-ből. A Villa Tolnaynál szeretik a fajtát, és az eddigi évjáratok alapján, úgy tűnik, az meg is hálálja a bizalmat, a pince rajnai rizlingjei itthon rendszeresen a legjobbak között szerepelnek. Az illata egészen fiatalosnak tűnik, kristálytiszta, fehér húsú gyümölcsös, fűszeres, érett citrusokkal, őszibarackkal, almákkal, kis idő után a képbe belopakodó pörkölt magvakkal, mandulával, szezámmal. Kóstolva is zavarba ejtően frissnek hat, nem csupán a penge savaknak, de az üde citrusos ízjegyeknek is köszönhetőn. Izmos testű, elég masszív, de egy pillanatra sem lustul el. A feszes vázat a citrusosság mellett, finom fűszeresség, sós-köves jegyek, kevés fehér húsú gyümölcs díszíti. A kevés maradékcukorral valamelyest lekerekített korty hosszú, jól kitöltött és végig fókuszban marad, majd tisztán távozik. Pannon klasszis (még mindig)."
Borrajongó blog, 2015 december 

"Versenyben van a német, osztrák minőségi rizlingekkel, a hazai mezőnyben Tokaj legjobb száraz fehéreivel. Virágos, petrolos, tiszta, zamatos, kerek gyümölcsös ízek mellé szép savak társulnak, hogy teljes legyen az élmény. A kortyban ott van a Balaton, a Badacsony bazaltja, a nyári napsütés és a rengeteg munka."
Kvaterka borblog, 2015 augusztus 

"Sokszor emelték már föl a 10-es VT badacsonyi rajnait. És ez egyáltalán nem véletlen. Fontos alapművé vált ez a tanulságos bor, mely rengeteg üzenetet hordoz. Illatban somlói borokat idéz, bazaltos, termálvizes palackbuké: egyértelműen inkább a termőhelyet, semmint a fajtát mutatja be. Ízben is intenzív sósság. Jó sav, szuper egyensúly. Széles és vastag bor, de mégsem lustul el sehol. Legalább négyszer kóstoltam ezt a bort az elmúlt egy évben, de mindig sziporkázott. Ráadásul bőven 3000 alatt ez a bor kivételes érték, hihetetlen élmény."
Táncoló Medve, 2014 április 

"Sziporkázó, kristálytiszta, koncentrált rajnai rizling hétnyelven beszélő savakkal. Még tömörebben: szép és üt."
Gault & Millau, 2013 május 

Zöldveltelini Tavasz 2012
"Illatában citrusok, fehérbors, pici fűszer. Savai feszesek, üdék, még fiatalosnak hatnak, a kortyban kis krémesség is érezhető. Kóstolva zamatos, zöldalmával, zöldborssal, fehérborssal, citrusokkal, némi zöldfűszerrel. A lecsengés közepesnél hosszabb. Még mindig nagyon vitális, friss hatású bor, öröm inni, villámgyorsan ki is ürült a palack. "
A Borrajongó, 2014 augusztus 

"Ár-értékben egy verhetetlen tétel. A csobánci birtok megmutatta, hogy lehet ilyen alacsony áron is elegáns, kifinomult bort készíteni. Illata virágos, édeskés, ízében halvány mézes aromák derengenek, miközben érezni a vulkáni talaj ásványosságát. Lágy, hosszú utóíz."
Origo, 2014 március 

"Szép testes, olajos, megfelelő savgerinccel. Ízében és illatában megfigyelhető az érett zöld alma, ásványos jegyek, a finomseprős érlelésből származó tejszínes krémesség és egy kis diszkrét palackbuké. Nagyon komplex bor."
A bor nem alkohol blog, 2014 augusztus 

Chardonnay 2012
"Vaníliás, fűszeres, fehér húsú gyümölcsös illat és íz, illatban ráadásként egy kevés füsttel. Gazdag bor, jó arányokkal, krémes textúrával. A hordó nem kevés, de minőségi."
A Borrajongó, 2014 március 

Primus 2007
"100% cabernet sauvignon. Illatban először gumi, majd ahogy szellőzik, szeder, málna, ásványos jegyek, fűszerek. Szépen csiszolt savak, érett tannin, izmos test, szép egyensúly. Szeder, málna, fűszerek, sós-ásványosság a hosszan kitartó ízben."
A Borrajongó, 2014 január 

Rajnai rizling Tavasz 2012
"Az utóbbi 3-4 évben talán nem is volt magyar bor, amiből ennyit ittam volna. Illatos, ízes, kerek, jó inni, mi kell még?"
Gault & Millau, 2013 december 

"Lényeg a lényeg, a nyár eleje óta nálunk a család bora a két Tavasz, és már-már zavarban vagyok, ha arra gondolok, hogy ilyen komoly palackban, decens címkével nem tucatfajtákkal értékes területekről szüretelve, hogyan lehetnek ezek a borok ennyire olcsók."
Gault & Millau, 2013 október 

Rajnai rizling vertikális 2007-2012
Hat évjárat Rajnai rizling tesztje: 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012.
Vinoport, 2013 szeptember 

Sauvignon blanc 2012
"Érződik a fa, pont amennyi kell, az illatok visszafogottak, fűszeresek, trópusi gyümölcsökkel. Kellemes, tartalmas kortyok, jól esik inni, kis bodzásság tartós savakkal, aztán lecsengésében ott vannak a sós jegyek. Szeretni való bor."
Kvaterka borblog, 2014 július 

"Visszafogott illat, kis zöldalmával, déli gyümölcsökkel. Ízre elég élénk savak, roppanó, citrusos, fajtajelleges bodzával, herbális jegyekkel, végén sós ízekkel. Szép."
Táncoló Medve, 2013 augusztus 

Zöldveltelini Tavasz 2011
"Árérték-bajnok badacsonyi, csobánci borok az utóbbi évek egyik legtöbbet fejlődött pincéjétől (kalaplengetés Nagy Lászlónak). Ennél jobb, frissítő, belövőbor nem sok akad."
Gault & Millau, 2013 szeptember 

"Nem volt fában. Visszafogott, olajos magos, száraz szénás jegyek orrban, mégis a végtelen (osztrákos) tisztaság az, ami szembetűnik. Ízben kerekség, jóleső zamat, frissítően virgonc savak, nagyon jó inni. Precíz. Végén pici sósság érezhető benne, és mintha Wachau is közelebb lenne, mint a térképen."
Táncoló Medve, 2013 június 

"Ásványos, könnyed bor, nagyon egyedi. A 2011-es palack közepesen intenzív, tartalmas. Egyensúlyban van, harmonikus."
Player, 2013 április 

Zöldveltelini 2011
"Felismerhetően veltelinis illat fehérborssal, zöldfűszerekkel, őszibarackkal, citrusokkal. Élénk savak, feszes szerkezet, barackos, citrusos, finoman fűszeres íz, benne határozott sóssággal."
A Borrajongó, 2014 március 

"Illatban citrusok, zöldalma, kis vegetális jegy, zöldfűszerek, finom ásványosság, ízben ugyanezt hozza. Kellően élénk savak, jó egyensúly, szép hordóhasználat."
A Borrajongó, 2014 január 

"Volt fában (Stockinger). Spárgás, fokhagymás, de aztán kedvesebb, virágos illatot mutat, vonzó fehér húsú gyümölcsökkel. Integrált krémesség jön a hordóból, a fa alig észlelhető."
Táncoló Medve, 2013 június 

Kéknyelű 2011
"Ez a Kéknyelű, fajtán belül a nap legjobbja volt nálam. Érett sajtos ásványosság teszi eltéveszthetetlenül borvidéki borrá. Csiszolt, konszolidált savak, elegancia. Hordó nem telepszik rá a borra sehol. Nagyon szép."
Táncoló Medve, 2013 március 

Chardonnay 2011
"Különlegesség. Elegancia, erő, szerkezet. Vibráló, játékosan rohangáló, komplex savak. Új telepítés, gyakorlatilag szűztermés. Honnan származik az oltvány? Ezt meg kellett kérdeznem Nagy László birtokigazgatótól. Válasz: attól a francia cégtől, ahol az érdeklődésemre nem árlistát, hanem egy 30 kérdésből álló e-mailt küldtek. Mindenre kíváncsiak voltak: milyen talajba kerül az ültetvény, milyen a vízháztartás, milyen stílusú bort szeretnénk, érlelünk-e hordóban, ha igen, milyenben, stb. Válaszaink alapján ajánlottak néhány klónt, ezekből választottunk."
Olaszrizling blog, 2013 február 

Névtelen cuvée 2006
"A bor most sem hazudtolta meg számomra a bennem sok év alatt kialakult Villa Tolnay-s pozitív képet, ami már-már egy 60-as évekbeli gruppie rajongásához hasonlít. Jó-jó, ez egy kissé túlzás, de számomra tény, hogy csalódnom még egyszer sem sikerült a pince boraiban, pedig igyekszem őket minél többször kipróbálni. És valahogy ez a küvé (40% kékfrankos, 40% cab. sav., a maradék merlot) is hozza azt a könnyedebbre hangolt stílust, amit annyira szeretek ezekben a csobánci nedűkben."
Borkém, 2012 április