A szőlő nem áll meg, növekszik
Északi parti körkép borászokkal III. - Interjú Nagy László birtokigazgatóval

"A járvány a kinti munkákat nem befolyásolhatja, a természet, a szőlő nem áll meg, növekszik, folyamatosan foglalkozni kell vele" – mondta Nagy László (Villa Tolnay Bor- és Vendégház). "Most 4,3 hektárt telepítünk – olaszrizling, rajnai rizling és pinot noir – az utolsó oltványokat néhány napja tette le a gép. Testileg jól vagyunk, lelkileg megvisel a helyzet, a telepítés mellett éppen területvásárlásban vagyunk, most is pozitívan gondolkodunk."
A teljes cikk elolvasható az Északi Part Online-on

Szigorúan felnőtteknek szól ez a darabka Svájc a Csobánc lábánál
A Villa Tolnay leginkább a teljes kikapcsolódásra vágyó párokat akarja kiszolgálni, hogy a borkóstoló, az egész Tapolcai-medencét elénk táró panoráma, a szőlőültetvényekben tett séta és a vacsora közben semmi se zavarja a nyugalmat és persze a szerelmet. Nagy László ráadásul a boraival is egyedülálló ízeket hozott a Balaton-felvidékre, nem véletlenül figyelt fel már néhány tételükre több külföldi étterem is.
A teljes cikk elolvasható a We love Balatonon

Tolnay Klári imádta ezt a helyet: te is lenézhetsz a hegyről, ahogy a legendás színésznő
A Villa Tolnay ma a borairól híres, de őrzik a színésznő emlékét.
Vannak legendás helyek az országban, melyekről mégis kevesen tudnak, és van, aki csak helyben csodálkozik rá, hogy hova is került. A Villa Tolnay borszerető közönségéből biztosan sokan meglepődtek, amikor kiderült, hogy ott, ahol alszanak, egykor a legendás színésznő hajtotta álomra a fejét. Pedig a villa, ami inkább egy szép nagy badacsonyi ház, nem is a színésznőé volt, első férje menekítette ide az ország ünnepelt művészét, aki a hegyen nyugalmat talált a háború és a zaklatott élet elől, nem kellett szerepet tanulnia, próbálnia, és, ahogy ő mondta, családi életet élhetett a Csobánc alatt.
A teljes cikk elolvasható a Feminán

Aki itt jár, csudát lát
Távol a Balaton zajától, a Csobánc-hegy aljában találjuk Magyarország egyik legizgalmasabb borokat adó szőlőbirtokát, a Villa Tolnay Borházat. Tolnay Klári legendás villája mellett hatalmas építkezés zajlik. A részletektől Nagy László birtokigazgatót kérdeztük.
"A villa emeletén már most is van néhány kényelmes szoba, de bővítünk, és remélem, hogy másfél év múlva 15-16 szobával várjuk majd a párokat. Az új pince már idén karácsony előtt készen lesz, két éven belül megnyitjuk az éttermet, természetesen az új szobákkal együtt, és beindul egy 22 állomásos kis dűlőtúra is a birtokon. Jópofa lesz, mindenki sétálgat a sorok között, és a saját tempójában fedezi fel az ültetvényt, a szőlőfajtákat, a bort, és élvezi a kilátást. Remélem, akkora örömmel jönnek majd hozzánk a vendégek, amilyen örömmel mi a terveket kovácsoljuk."
A teljes cikk elolvasható a Borsmentán

"Fel tudsz sorolni három jó száraz furmintot?" - a Villa Tolnay-nál jártam
Megnéztem Nagy László birtokigazgatóval a pincészetnél zajló új beruházásokat, kóstoltam régi és új évjáratú borokat, részt vettem egy izgalmas bor-étel párosításon, majd a sok élménnyel gazdagodva pihentem egy éjszakát a magyar színházi élet meghatározó alakjának, Tolnay Klárinak egykori villájában. Sokat változott az elmúlt években a világ és vele együtt a Balaton, de újból és újból rá kell jönnöm, hogy a Balaton bármilyen évszakban szép és izgalmas.
Felérve a Csobánc-hegyre pazar rálátás nyílik az egész borvidékre, valahogy nem lehet betelni a látvánnyal. Távlatok, színek és történetek elevenednek meg a szemünk előtt, a lábunk alatt pedig millió éves történelem és múlt. Csak távol a város zajától, a természet közelségében képes az ember megérteni a csend fogalmát, így érthető miért töltötte a második világháború alatt itt idejét Tolnay Klári, és miért döntött úgy 2004-ben a jelenlegi tulajdonos, a svájci üzletember Philipp Oser, hogy ebben a festői környezetben szeretne borokat készíteni.
Visszatérve a borokra csak ennyit mondhatok: ha kezetekbe kerül egy Villa Tolnay bor, néhány évre fektessétek le egy pince vagy egy borhűtő mélyére, hiszen a 2010 zöldveltelini és 2005-ös rajnai rizling tökéletes iskolapéldája annak, mire is képesek távlatokban a pincészetnél készült borok. Ha pedig ellátogattok a borvidékre, álljatok meg egy pillanatra és teremtsétek meg lelketekben azt a békét és nyugalmat, ami körbevett engem a Csobánc-hegyre felmászva. Az életben minden más érzés múlandó. Végül is Hamvas Bélának van igaza: Igyatok, a többit majd hozza a bor.
A teljes cikk elolvasható a Wine Art & Culture honlapján

Ízek és történetek: Villa Tolnay birtoktúra
"Élvezzük az életünket itt kint a birtokon" – meséli mosolyogva Nagy László, a Villa Tolnay birtokigazgatója a körülötte sétáló újságíróknak. Csobánc vára alatt vagyunk, a Balaton-felvidéken, fátyolfelhők szűrik meg a délutáni napot. Azért jöttünk, hogy közelebbről is megismerjük a pincészetet, hitvallását és borait. Tökéletes program.
Nagy László mesél. Egyfajta tanulmánytúrán vagyunk, ahol a szőlészeti-borászati technikákon és eljárásokon kívül az egyes dűlők sajátosságaival, benapozásával, a mikroklímákkal és a szőlő jellemzőivel ismerkedhetünk.
A teljes cikk elolvasható a Kóstolom honlapján

Csobánci különlegességek
A Villa Tolnay legújabb borait mutatta be Nádasi András egy szűk körű kóstolón a Kóstolom főhadiszállásán. Káli Balázs élménybeszámolója: "A kóstoló után úgy gondolom hogy igen szép, letisztult szortimenttel rendelkezik a pincészet, nincs olyan tétel, amely valamilyen komolyabb kivetnivalót hagyna maga után. Ha egy komolyabb tételhez jutnátok a pincészettől, érdemes megfontolni, hogy rögtön megbontsátok-e vagy érdemesebb eltenni néhány évre, hiszen számos tétel komoly potenciált hordoz, amelyet újra és újra megkóstolni felejthetetlen élmény lehet."
A teljes cikk elolvasható a Kóstolom honlapján

Bor, mámor, Csobánc: Vendégségben a Villa Tolnay birtokon
"Összesen 17 hektárnyi területen dolgozunk a Csobánc-hegyen és környékén, olaszrizling, rajnai rizling, zöltveltelini, chardonnay, szürkebarát, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot és pinot noir fajtákkal. Van még 2,2 hektár tavalyi telepítésű furmintunk, ezen kívül vásárlunk is szőlőt. Van egy 3 hektáros badacsonyi rajnai rizling ültetvény, amit 2004 óta felvásárlunk, illetve van egy gyönyörű területem a Bács-hegyen, onnan érkezik a sauvignon blanc az amforás borunkhoz, illetve a Tavasz nevű tételünkhöz. Tudatosan a hegy szoknyáján vásároltunk, kerestük azokat a részeket, ahol az évezredek alatt bekövetkezett erózióból tudunk profitálni. A talaj vegyes, de mindenhol rengeteg a kő, ami a boraink ásványosságát is meghatározza" - avat be minket Nagy László birtokigazgató a szőlőültetvény rejtelmeibe.
A teljes cikk elolvasható a Kóstolom honlapján

Nagyné Samu Beáta: Az étel olyan mint a bor, az alapanyagon múlik
A tavaly megnyílt Villa Tolnay Vendégház konyháját a birtokvezető Nagy László felesége, Bea viszi. Az egykori Tolnay villába költözve aztán Beát a szerelem és a borok után a csúcsgasztronómia is magával ragadta. A többségi tulajdonos, a svájci Philipp Oser ugyan maga is kiváló szakács, de Michelin-csillagos éttermének korábbi séfjétől, Erik Schrötertől is sokat tanult Bea. Amikor a gyes után választania kellett a bankszektor és a vendéglátás között, utóbbi oldalára billent a mérleg. Hogy miért? Azt mondja, azért, mert a vendégházban látja, ha a munkájával boldoggá tette az embereket, itt egyértelmű a visszajelzés. 

"Egyre többen jönnek hozzánk kifejezetten a gasztroélmény miatt, egyre többen mondják, hogy az ételek már-már túlszárnyalják a borokat." 
A teljes cikk elolvasható a Vinoporton


Nagy László: Egy őrült maximalista vagyok
A borkedvelők számára Nagy László neve és arca az elmúlt években összeforrt a Villa Tolnay és a Sabar Borház nevével is, de mindenekelőtt Badacsonnyal. A borász itt nőtt fel, és a jövőjét is itt képzeli, a jelene pedig ennél jobban nem is tudná ide kötni. Igaz, az elmúlt években a fél világot is bejárta. Az őrület határát súroló maximalizmusról, csúcsgasztronómiai élményekről, és arról mesélt, hogyan mentené meg a Csobánc-hegyet. 

"A szüretet mindig együtt, vállvetve csináljuk végig Philipp-pel, az erjedési időszak után pedig együtt indulunk kikapcsolódni, kóstolási körútra Európa országaiba, ihletet meríteni." 
A teljes cikk elolvasható a Vinoporton


Philipp Oser: Utam a borhoz
Philipp Oser a Villa Tolnayról és meghatározó borélményeiről mesélt az Északi Part Magazinnak. Philipp meggyőződése, hogy a Badacsonyi borvidék Magyarország legjobb fehérboros vidéke. Korábban egyébként szinte csak vörösbort ivott, de amikor elkezdett itt bort készíteni, megváltoztak a szokásai. Ma már kétharmad részben fehéret fogyaszt. A borászkodást autodidakta módon tanulta, ahogy életében minden mást is. Sokáig borászt sem alkalmazott, aztán összetalálkozott Nagy Lászlóval, aki 2008-ban csatlakozott a birtok építéséhez. 

"Elég későn szerettem meg a bort. Huszonöt éves koromban érintett meg a kultúrája, épp mielőtt létrehoztam a svájci cégemet. Rengeteget dolgoztam, lusta voltam főzni, majdnem minden este étterembe mentem. Összebarátkoztam egy étteremtulajdonossal, ő mutatta meg nekem a különböző fajtákat. Sajnos nagyon magas szintű volt az első találkozás: Mouton Rothschild, Margaux, Latour, Palmer és Haut Brion. Különleges borlapja volt a helynek, és nevetséges árai. 100 svájci frankért ihattam ezeknek a boroknak a régi évjáratait, olcsóbban, mintha boltban vettem volna meg. Mivel innen indítottam, a francia borok mellett nem volt könnyű mást is megszeretni. De Bordeaux után jött Toszkána, Ausztrália, az Egyesült Államok, Ausztria, Németország. Hihetetlen volt a változatosságuk. Ugyanaz a fajta, másik ország, teljesen más zamatok." 
A teljes interjú elolvasható az Északi Part magazin online felüleletén


Nagy László: Sikeres 5 évet zárt a Villa Tolnay
A jubileumi 5. Badacsony New Yorkban rendezvény tematikája az elmúlt 5 év legszebb borai voltak. Ennek kapcsán Nagy László birtokigazgatóval beszéltünk.
Milyen borokat lehetett kóstolni a New York Palotában, és miért pont ezekre esett a választás?
A Badacsony New Yorkban minden évben fontos találkozási pont viszonteladóinkkal, partnereinkkel és fogyasztóinkkal. A jubileumi rendezvényre legfontosabb borainkat vittük bemutatni: Olaszrizling, Rajnai rizling, Zöldveltelini. Egy ilyen seregszemléről nem maradhatott ki a Badacsonyban őshonos Kéknyelű sem, hiszen sok borrajongó kifejezetten a Kéknyelűkre volt kíváncsi ezen a rendezvényen.
Mi minden történt az elmúlt 5 év alatt a birtok életében?
Számunkra a legfontosabb, hogy a Villa Tolnay boroknak népes rajongótábora alakult ki, akik biztos pontként tekintenek a pincészetre. Ez nagyon jó érzés, egyben nagy felelősség is. Philipp Oser-rel hasonló felfogásban dolgozunk: nálunk csak a legjobb az elfogadható szint. A Villa Tolnay birtok az utóbbi 5 évben sok tekintetben feljebb lépett, beruházások zajlottak, megnyitott a vendégház, négy évszakos, magas színvonalú vendégfogadásra rendezkedtünk be, aminek a működtetése extra feladatokat jelent számunkra. Új szőlőtelepítések, -átoltások zajlanak, folyamatosan kísérletezünk a pincében - most éppen amforában erjesztett és érlelt borokkal... Rengeteg munka van, de mindig hajt tovább a motiváció, mert mindig lehet jobban csinálni. Nagyjából erre az időszakra esett, hogy Ádám Gáborral közösen felépítettük a Sabar Borházat, amire nagyon büszke vagyok. Kialakítottam egy borstílust, amelyet nagyon pozitívan fogadott a piac és a lelkes borkedvelők. A Sabar borászati karrierem fontos állomása volt, sok sikerélményt és örömöt adott, azonban ez év elejétől már csak a Villa Tolnay van az életemben. Szurkolok a Sabarnak és a többi badacsonyi pincészetnek is, hiszen a cél közös: jó borokat készítve, vendégeinket élményszámba menő szolgáltatásokat nyújtva közösen felemelni a borvidéket.
Mit hozhat az előttünk álló időszak?
Nagyon sok tervünk van, csak győzzük megvalósítani... Bár a Tolnay Villa teljes körű felújítása megtörtént, a pincészethez kapcsolódó egyéb létesítmények, pl. készáruraktár, érlelő helyiség kialakítása szerepel a tervek között. A cél, egy jól átgondolt, hatékonyan működő borászati komplexum, amely minden szükséges funkciót magában foglal. Az elkövetkezendő 5 évben új szőlőfajták lépnek majd be a Villa Tolnay szortimentbe, amelyektől sokat várunk, ezek a Furmint és a Kékfrankos. Vendéglátás fronton is szeretnénk tovább fejlődni, mennyiségi és minőségi értelemben is. Folyamatosan együtt dolgozunk nemzetközi hírű séfekkel, annak érdekében, hogy egyedi élményt adhassunk vendégeiknek.


Maximalizmus a Villa Tolnayban
Philipp Oser alapító, tulajdonos és főborász szerint a Balaton-felvidéken is lehet olyan jó bort készíteni, mint kedvenc borvidékén, Burgundiában, és az olaszrizlingre szép nemzetközi pályafutás várhat. 

"Mondok egy történetet. A tizennégy legjobb bécsi és Bécs környéki étterem sommelier-je évente négyszer összeül valamelyikük házában, mindenki visz magával egy tetszőleges palack bort, és végigkóstolják. Úgy két éve az egyik találkozón jó barátomnak, a Palais Coburg volt sommelier-jének burgenlandi házában gyűltek össze. Miután elfogyott az összes palack, és még kóstoltak volna valamit, leküldték a házigazdát a pincéjébe. Ő felhozta a 2007-es olaszrizlingünket, de nem árulta el, mit tölt a poharakba. A tizenhárom sommelier közül egy sem tudta megmondani, honnan való, milyen fajtából készült, de abban mindannyian megegyeztek, hogy az volt az este legjobb bora. Éspedig a mineralitás miatt. Olyan volt, mintha egy ásványt szopogattak volna. Amikor megtudták, mit ittak, nem hitték el. Ez a történet egyébként arra is rámutat, hogyan kellene eladni a magyar bort külföldön."
A sommelier-ken keresztül?
Igen. Az emberek azt isszák, amit ismernek. Mit ismer egy svájci fogyasztó? Svájci, olasz és francia borokat. Esetleg németeket. Talán osztrákokat. Magyarokat? Kizárt. Egy svájci étteremben egy vendégnek nem jut eszébe magyar bort rendelni, pláne szárazat. Egyetlen esélyünk, ha a sommelier ajánlja neki. Őket kell "megdolgozni". Ebben eléggé aktívak vagyunk: nemrégiben például kilenc francia sommelier-t látunk vendégül. Hathét tételünket kóstoltattuk meg velük, és rendeztünk egy vertikális kóstolót olaszrizlingekből. Svájcban egyébként már ott vagyunk egy sor jó szállodában és étteremben, ahogy Bécsben is: a Hotel Sacherben, az Imperialban, a Grand Hotelben, a Palais Coburgban, a Steirereckben.
Nem furcsállották a külföldi ismerősei, hogy Magyarországon borászkodik?
Nem. Tudták rólam, hogy keleti és nem nyugati orientáltságú ember vagyok. Mindig vonzódtam a "k. und k." világhoz. Három kedvenc városom Budapest, Bécs és Prága. Régóta járom a volt Monarchia területét, vonz a közös múlt. Eleve érdekel az örökség, amit az előző nemzedékek ránk hagytak, a komolyzenéért is rajongok. A ránk hagyott kultúrának a része a borkészítés is. A múlt érdekel, nem a jövő. Ha feltalálnák az időgépet, és megkérdeznék, visszafelé akarok-e utazni vagy előre, bekukkantani a jövőbe, biztos, hogy a múltat választanám. 
A teljes interjú elolvasható az Ízlelő weboldalán


"Az elmúlt tíz évben fokozatosan találtunk rá a saját utunkra"
Interjú Philip Oser tulajdonos főborásszal 
Hogy emlékszik vissza a kezdetekre?
Amikor először Badacsonyba jöttem nem kellett hozzá sok idő, hogy felismerjem a talajban és a mikroklímában rejlő hatalmas lehetőségeket. Akkoriban több jó bort is kóstoltam a borvidéken, de sehol sem találtam a tökéletes bort, ami igazán megmutatná az egyedülálló terroir kínálta lehetőségeket.
Milyen tapasztalatokkal gazdagodtak az elmúlt tíz évben?
A legfontosabb, hogy az elmúlt tíz évben fokozatosan rátaláltunk a saját utunkra a borkészítésben. Próbálgattuk, megtanultuk és szelektáltuk a fajtákat, hogy kiderüljön, melyik illik leginkább ebbe a környezetbe. Célunk maximálisan kihasználni a Badacsonyi borvidék adta lehetőségeket és palackba tölteni mindazt, amit itt látunk és az orrunkkal, ízlelőbimbóinkkal naponta érzünk.
Hogyan viszonyulnak az egyes szőlőfajtákhoz?
A fő fajtánk kétségtelenül az Olaszrizling, amely nagyon szépen közvetíti a csobánci terroir karaktert, így "a terroir nagyköveteként" tudjuk használni. Ezt a fajtát mindenképpen meg kell őriznünk, annak ellenére, hogy Magyarországon kívül nem könnyű eladni. Az első időktől foglalkozunk Rajnai rizlinggel is. Ez a szőlőnk Badacsonyban van és a német rizlingekhez hasonló karaktert testesít meg. 

A Zöldveltelini véletlenül került a repertoárba. A ház körüli területeken ez volt ültetve, amikor hozzánk került, de nagyon boldog vagyok, mert annak ellenére, hogy az osztrák Zöldvelteliniket egyeduralkodónak tartják, a nemzetközi sommelier-k nagyon szeretik a borunkat. 

Volt kalandunk a Hárslevelűvel és a Szürkebaráttal is, de inkább a Sauvignon blanc-nak és a Chardonnay-nek szavaztunk bizalmat. Ez utóbbi nagyon szépen mutat a vulkanikus talajon, igazán alkalmas arra, hogy általa megmutassuk a talaj potenciálját.