A Villa Tolnay története

A pincészet alapító-tulajdonosa Philipp Oser az európai borvilág kiváló ismerője, jó ízlésű gurmand és szenvedélyes borgyűjtő. Több mint tíz évvel ezelőtt egy kirándulás alkalmával járt először a Csobánc-hegyen. Amikor lenézett a hegytetőről azonnal beleszeretett a látványba és úgy érezte megérkezett. A Csobánc egy rendkívüli adottságokkal rendelkező vulkáni tanúhegy, tökéletes déli lejtőkkel. Kicsit távolabb van a Balatontól, ami miatt egyrészt csendesebb, érintetlenebb a vidék, másrészt általában kicsit szelesebb az idő és hűvösebbek az éjszakák, ami kedvez a borok határozott savtartalmának. A hegy közepe táján állt egy ház, amiről akkor még nem tudta, hogy története van...

Tolnay Klári

A második világháború idején a híres színésznő, Tolnay Klári lakott ebben a Csobánc-hegyi házban. Az ott töltött időkről így ír: "Most például előre sajnálom, hogy végeszakad a csobánci szép napoknak. A nyugalmat sajnálom, mert különben elemem a hivatásom. A nyugalmat, a szelíd tájat, a szép és csendes sétákat. Végre családi életet élhettem. És nem szerepeket tanultam, hanem kedvemre olvashattam... ...Csobánci magányomban szeretettel és kedvvel varrogatok. No meg játszom Zsuzsámmal, aki januárban már ötéves lesz... Bizony a balatoni táj langyos csillogásába is belevegyül imitt-amott egy kis szürke szín. És kísért a szorongó kérdés: mi lesz a gyerekemmel? Viszont meg is vígasztal az élet másik arca, a mosolygós, bíztató arc: Bízzunk Istenben. Így beszélt Tolnay Klári és újra útra kelt Csobánc felé." Magyar Játékszín I/19. szám, 1944. Amikor az épület 2004-ben Philipp Oser tulajdonába került, a színésznő iránti tiszteletből megtartotta a nevet és Villa Tolnay-nak nevezte el borászatát.

A Badacsonyi Borvidékért

A svájci származású Philipp Oser és a badacsonyi borvidéket kiválóan ismerő Nagy László birtokigazgató azért dolgoznak, hogy a Badacsonyi borvidék felkerüljön a világ bortérképére. A szükséges nemzetközi kitekintés érdekében rendszeresen kóstolnak Franciaországban és Németországban, a tanulmányutak során leszűrt tapasztalatokat pedig a csobánci pincészetnél végzett szakmai munka során hasznosítják. "Amikor először Badacsonyba jöttem nem kellett hozzá sok idő, hogy felismerjem a talajban és a mikroklímában rejlő hatalmas lehetőségeket. Akkoriban több jó bort is kóstoltam a borvidéken, de sehol sem találtam a tökéletes bort, ami igazán megmutatná az egyedülálló terroir kínálta lehetőségeket. A legfontosabb, hogy az elmúlt tíz évben fokozatosan rátaláltunk a saját utunkra a borkészítésben. Próbálgattuk, megtanultuk és szelektáltuk a fajtákat, hogy kiderüljön, melyik illik leginkább ebbe a környezetbe. Célunk maximálisan kihasználni a Badacsonyi borvidék adta lehetőségeket és palackba tölteni mindazt, amit itt látunk és az orrunkkal, ízlelőbimbóinkkal naponta érzünk."

"Úgy tekintünk a borra, mint Magyarország egyik legértékesebb kulturális örökségére. Célunk a nemzetközi mércével is kiemelkedő minőségű, egyedi borok megalkotása."

 

Várjuk Önöket sok szeretettel borászatunkban

Philipp Oser alapító, tulajdonos, főborász - Nagy László, birtokigazgató, társtulajdonos